EU leverage
Kuva: Lapin materiaalipankki | Pauliina Silven-Alamartimo

Lapin EU-tietopiste

Tervetuloa EU DIRECT Lappi -tietopisteellemme, Euroopan unionin keskeiseen vuorovaikutuskanavaan unionimme pohjoisimmassa maakunnassa! Täällä saat tietoa EU:sta, erityisesti Lappi-näkökulmasta.

Suomessa toimii yhdeksän Europe Direct -pistettä. Tammikuussa 2024 aloittanut Lapin EU -tietopisteemme sijaitsee fyysisesti Rovaniemellä Lapin liiton yhteydessä. Lappi on maantieteellisesti Suomen suurin maakunta, joten perinteisten tapahtumien ja vierailujen lisäksi järjestämme virtuaalisia tapahtumia, jotta tavoitamme alueen asukkaat ja yhteisöt mahdollisimman hyvin.

Europe Direct -pisteet:

• hoitavat yleisötiedotusta EU-maissa,
• vastaavat EU:n toimia, ohjelmia ja painopisteitä koskeviin kysymyksiin,
• luovat aktiivisesti yhteyksiä kansalaisiin ja sidosryhmiin sekä
• edistävät osallistumista EU-aiheisiin keskusteluihin.

EUROPE DIRECT -tietopisteiden kautta saa helposti tietoa Euroopan unionista ja erityisesti EU-kansalaisten oikeuksista sekä EU:n toiminnan painopisteistä ja tavoitteista. Tarjoamme myös tietoa EU:n rahoitusmahdollisuuksista, työmahdollisuuksista, opiskelumahdollisuuksista, kuluttajansuojasta, ympäristöstä, terveydestä, liikenteestä, turvallisuudesta, oikeudesta ja monista muista aiheista.

Lapin EU-tietopisteen esittelydiat kunnille keväällä 2024

Ota yhteyttä Lapin EU-tietopisteeseen

Ota yhteyttä Lapin EU-tietopisteeseen

Tällä lomakkeella voit ottaa yhteyttä Lapin EU-tietopisteeseen Lapin liitolla. Jätä kysymyksesi tai kommenttisi sekä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Etu- ja sukunimi

 

Palvelut ja yhteydenotto

Europe Direct -tietopisteissä saat vastauksia EU-aiheisiin kysymyksiisi. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse. Jos haluat vierailla Lapin EU-tietopisteessä Lapin liitolla henkilökohtaisesti, ota yhteyttä ennakkoon niin sovitaan aika.

Tapahtumat ja keskustelut

Tietopisteet järjestävät yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia EU-aiheisia tapahtumia, kuten yleisötapahtumia, keskustelutilaisuuksia ja seminaareja. Nämä tarjoavat mahdollisuuksia oppia lisää ja keskustella EU:sta.

Yhteistyö ja tuki

Europe Direct -tietopisteet toimivat yhteistyössä Euroopan komission, Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston kanssa. Ne tukevat myös paikallisia ja alueellisia EU-hankkeita.

EU:n vaikutus alueellasi

EU:n rahoittamat hankkeet näkyvät konkreettisesti eri alueilla. Verkkosivuillamme voit tutustua esimerkkeihin erilaisista EU-hankkeista sekä EU-hankerahoitukseen.

Verkosto ja yhteystiedot

Euroopan laajuisesti verkostossamme on noin 500 tiedotuspistettä. Suomen tiedotuspisteiden osoitteet ja yhteystiedot löydät täältä:

Europe Direct – Suomen tiedotuspisteet

Kevään 2024 teemana EU-vaalit

Vuoden 2024 teemoja Lapin EU-tietopisteellä on muun muassa EU-vaalit, keväinen EU:n Vihreä viikko sekä syksyllä kouluyhteistyö. Työllämme pyrimme edistämään Euroopan unionin nykyisiä painopisteitä, kuten vihreää kehitystä, elinvoimaista taloudellista perustaa sekä kansalaisten ja vapauksien suojelua.

Tavoitteena on, että Lapin EU-tietopiste tuo Euroopan unionin lähemmäs lappilaisia – tehemä yhessä työtä sen eteen!

Lue lisää EU-vaaleista

Uutisia Lapin EU-tietopisteeltä

EU-vaalit pidettiin 6. – 9. kesäkuuta 2024

Euroopan unionin kansalaiset valitsevat Euroopan parlamentin jäsenet joka viides vuosi.

Äänestämällä vaikutat Euroopan kehittymiseen ja EU:n kykyyn vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin. Suomesta valittiin 15 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä vuoden 2024 EU-vaaleissa.

Suomen valitut europarlamentaarikot 2024
  • Li Andersson (vas.) Turku,
  • Maria Guzeninan (sd.) Espoo,
  • Anna-Maja Henriksson (r.) Pietarsaari,
  • Elsi Katainen (kesk.) Kuopio,
  • Katri Kulmuni (kesk.) Tornio,
  • Merja Kyllönen (vas.) Suomussalmi,
  • Ville Niinistö (vihr.) Turku,
  • Maria Ohisalo (vihr.) Helsinki.
  • Jussi Saramo (vas.) Vantaa,
  • Henna Virkkunen (kok.) Jyväskylä.

 

Your Europe -sivusto

Tutustu EU-lainsäädäntöön perustuviin kansalaisten oikeuksiin

Kattavasti tietoa mm. matkailusta, työ- ja eläkeasioista, koulutuksesta ja terveydestä. Sivustoa hallinnoi Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto.

Linkki suomenkieliselle sivustolle

 

Käytännön tietoa yrittämisestä EU:ssa

Tälle sivustolle on koottu tietoa mm. yritystoiminnan harjoittamisesta, verotuksesta, myyntitoiminnan harjoittamisesta EU:ssa, työsopimuksista, rahoituksesta ja tietosuojasta. Sivustoa hallinnoi Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto.

Linkki suomenkieliselle sivustolle

Komission Europe Direct vastaa EU-aiheisiin kysymyksiin 24 virallisella kielellä

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan Euroopan komission Europe Direct -palveluun, joka vastaa yleisön esittämiin EU-aiheisiin kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostitse. Asiakaspalvelijoina on EU:n 24 virallisen kielen syntyperäisiä puhujia. Palvelua annetaan myös ukrainan ja venäjän kielellä.

Lue lisää

EU ja talous

Euroopan komission julkaisema talven 2024 talousennuste

Kasvun elpyminen viivästyy inflaation hidastumisesta huolimatta. Kasvuvauhdin odotetaan kuitenkin vakiintuvan vuoden 2024 jälkipuoliskolta vuoden 2025 loppuun.

Linkki lehdistötiedotteeseen 15.2.2024

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

EU:n tietosuoja-asetus

tietosuoja.fi sivusto on tietosuojavaltuutetun toimiston palvelu.

Mikä GDPR?

Mitä ovat eurooppalaiset kansalaispaneelit?

Kansalaispaneeleista on tulossa säännöllinen osa Euroopan unionin (EU) demokraattista toimintaa. EU:n 27 jäsenmaasta valitaan paneeleihin satunnaisotannalla noin 150 kansalaista. Kolmasosa osallistujista on nuoria (16–25-vuotiaita).

Energiatehokkuuspaneeli on jo toiminnassa. Euroopan komissio on parhaillaan perustamassa paneelia, joka käsittelee tätä tärkeää aihetta: Miksi vihapuhe ja vihateot ovat lisääntyneet yhteiskunnassamme, ja mitä voimme tehdä asian suhteen?

Tervetuloa tutustumaan

Mikä on Euroopan vihreän kehityksen ohjelma?

Ohjelman tavoitteena on tehdä EU:sta moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen talous, jossa vuoteen 2050 mennessä ei enää aiheuteta kasvihuonekaasujen nettopäästöjä, talouskasvu on erotettu resurssien käytöstä ja ei jätetä ketään ihmistä eikä mitään aluetta jälkeen muista.

Lisätietoa vihreän kehityksen ohjelmasta

Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -hanke

Hankkeella luodaan eurooppalainen paikallisesti valittujen poliitikkojen verkosto, jonka tarkoituksena on viestiä EU:hun liittyvistä asioista EU:n ja paikallisen hallintotason muodostaman uudenlaisen kumppanuuden kautta. Päätavoitteena on tukea aidon eurooppalaisen julkisen keskustelun muodostumista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Eurooppatiedotus

Eurooppatiedotuksen tehtävänä on hoitaa kansalaisviestintää EU-asioista Suomen virallisilla kielillä eli suomeksi ja ruotsiksi. Eurooppatiedotus palvelee luotettavana, suomalaisena EU-tiedonlähteenä. Se edistää keskustelua EU-asioista, tuottaa aineistoa ja vastaa EU-kysymyksiin. Eurooppatiedotus palvelee kaikkia kansalaisia huomioiden erityisesti nuoret, opiskelijat, opettajat ja toimittajat.

Usein kysyttyä

Euroopan nuorisoportaali

Euroopan nuorisoportaaliin on koottu maakohtaista ja EU-tason tietoa toimintamahdollisuuksista ja hankkeista, joita on tarjolla Euroopassa asuville, opiskeleville ja työskenteleville nuorille.

Nuorisoportaalin kohderyhmään kuuluvat nuorten lisäksi myös muut nuorisoalan toimijat, kuten nuorisojärjestöt, nuorisotyöntekijät, poliittiset päättäjät yms.

UKK

Usein kysyttyä EU-vaaleista

Vaalit.fi on Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston ylläpitämä.

Kattavasti tietoa EU-vaaleista

Euroopan kuluttajakeskus Suomessa

Palvelu on tarkoitettu kaikille EU-kansalaisille, jotka ovat kuluttajan ominaisuudessa tehneet hankintoja EU-alueella Suomen ulkopuolella. Tavaran tai palvelun tulee olla siis hankittu yksityiseen kulutukseen.

Usein kysyttyä

Euroopan unionin tuomioistuimen lyhyt katsaus menneeseen vuoteen

Lyhyt katsaus menneeseen vuoteen on nykyään tärkein julkaisu, jossa tarkastellaan toimielimen toimintaa ja sen kummankin tuomioistuimen oikeuskäytäntöä kuluneena vuonna. Siinä esitetään yhteenveto unionin tuomioistuimen ja unionin yleisen tuomioistuimen toiminnasta oikeudellisesta, institutionaalisesta ja hallinnollisesta näkökulmasta katsottuna.

Tutustu katsaukseen

EU:n toimivalta ja komission toimivaltuudet – Eurooppalainen kansalaisaloite

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen.

UKK

Maahanmuuttovirasto

Maahanmuuttovirasto tekee päätökset maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioihin ja ylläpitää Suomen vastaanottojärjestelmää. Vastuullamme on myös kansainvälistä suojelua hakevien vastaanottojärjestelmä, ulkomaalaisten säilöönottoyksiköt ja Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä.

Usein kysyttyä: EU-kansalaiset

Lisätietoa

Jenni Lintula

Viestintäpäällikkö

Kehitän Lapin liiton viestintää, sparraan liittolaisten viestintäosaamista ja vuorovaikutan eri kanavissa. Myös Lapin EU-tietopiste ja työnhyvinvoinnin kehittäminen on osa työtäni. Koordinoin Lapin kuntien viestintäverkostoa ja vaikutan erilaisissa viestinnän verkostoissa. Olen Lapin alueellisen valmiustoimikunnan viestintäjaoksen varapuheenjohtaja ja Lapin liiton johtoryhmän jäsen.

Riitta Muhojoki

FEM-projektipäällikkö

Koordinoin ja vastaan joka toinen vuosi järjestettävän Fennoscandian Exploration and Mining (FEM) -konferenssin järjestelyistä. Lisäksi toimin talon sisäisenä asiantuntijana Lapin liiton hankinta-asioissa ja verkkosivusuunnittelussa sekä Lapin EU-tietopisteen viestinnässä.