EU-vaalit on nyt käyty – Lappi äänesti laiskasti mutta varmasti 

Eurovaalit, EU-vaalit, Eurooppa-vaalit – eli Euroopan parlamentin vaalit käytiin viime sunnuntaina 9.6. Vaaleissa valittiin kaikista EU-maista yhteensä 720 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Suomesta valittujen meppien lukumäärä on 15. Euroopan parlamentti on EU:n kansanedustajalaitos, jonka tehtävä on osallistua lakien säätämiseen. Lisäksi parlamentti muun muassa valvoo EU:n toimielinten ja virastojen toimintaa.

Eurovaalit ovat tärkeät vaalit. Esimerkiksi Kuntaliiton mukaan kuntien asioista jopa 45 % juontaa juurensa EU:n lainsäädännöstä. Erityisesti lappilaisten kannattaisi olla aktiivisia eurovaaleissa, sillä EU:ssa tehdään paljon Lapin kannalta merkityksellisiä päätöksiä. Muun muassa unionin tasolla käsiteltävät maankäyttö- ja luonnonvarastrategiset linjaukset sekä ympäristölainsäädäntö näkyvät erityisen voimakkaasti pohjoisessa.  

Tästä huolimatta suomalaiset, eivätkä myöskään lappilaiset, aktivoituneet uurnille äänestämään. Koko maan äänestysprosentti on 42,4 %, joka on 0,3 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisissä eurovaaleissa. Lapissa vastaava luku on 36,3 %, ja laskua edellisvaaleihin verrattuna on tullut 0,6 prosenttiyksikköä.  

Henkilömäärissä ilmaistuna tämä tarkoittaa, että 89 579 lappilaista jätti äänioikeutensa käyttämättä.

Lapissa 24,2 % äänesti ennakkoon, ja vaalipäivänä 12,2 %. Äänioikeutettuja Lapissa oli yhteensä 140 681. Lappia laiskemmin äänesti pelkästään Savo-Karjalan vaalipiiri, jossa aktiivisuus oli 35,8 %. 

 

Kun yksi alue äänestää heikommin, toisen äänestä tulee vahvempi

Pieni äänestysprosentti on aina haitaksi demokratialle ja politiikan moniäänisyydelle. Matala äänestysaktiivisuus vaikuttaa myös alueellisesti maan sisällä: kun yksi alue äänestää heikommin, toisen äänestä tulee vahvempi.  

Esimerkiksi Helsingin vaalipiirin asukkaista 55,8 % äänesti, mikä lisää helsinkiläisten äänen kuuluvuutta entisestään. Oma ääni voi tuntua mitättömältä, vaikka se todellisuudessa on kullanarvoinen. Eurovaaleissa koko Suomi on yksi ja sama vaalipiiri, jolloin yksikin ääni saattaa ratkaista kokonaisen meppipaikan – äänestäjän kotipaikasta riippumatta.

Suomen meppien tärkeyttä ei pidä vähätellä, sillä laatu korvaa määrän: aktiivisesti vaikuttavalla mepillä on enemmän valtaa kuin Suomen hallituksen ministerillä. 

 

Laskeeko heikko EU-tuntemus äänestysintoa?

Syitä matalaan äänestysaktiivisuuteen on lukuisia. Keskeisimpiä lienevät kuitenkin tunne EU:sta kaukaisena toimielimenä, heikko EU-tuntemus sekä virheellinen mielikuva omasta ja Suomen mitättömästä vaikutusvallasta. Myös laajempi yhteiskunnallinen osattomuuden kokemus vaikuttaa negatiivisesti äänestyskäyttäytymiseen.  

Muita syitä jättää äänestämättä olivat varmasti myös vaikeus valita sopivinta ehdokasta, aikataulukysymykset sekä tuttuun tapaan sää – hyvällä kelillä on “muuta tekemistä”, ja sateella “ei viitsitä lähteä kotoa mihinkään”. 

 

Lappilaiset paremmin osalliseksi EU-päätöksentekoon

EU-tietoisuuden ja tunnettuuden lisäämiseksi Lappiin avattiin tammikuussa 2024 Lapin EU-tietopiste. Tämä koko maailman pohjoisin Europe Direct -piste jakaa nimensä mukaisesti EU-tietoa, järjestää tapahtumia sekä kannustaa aktiiviseen EU-kansalaisuuteen. Lapin EU-tietopisteeseen voit tutustua tarkemmin osoitteessa lapinliitto.fi/eu-tietopiste. 

 

Miten Lappi äänesti EU-vaaleissa 2024?  

Lapin kunnissa kannatetuin puolue oli keskusta, ja kannatetuin ehdokas keskustan Katri Kulmuni. Poikkeuksia ovat vain Kemi ja Inari, joissa suosituin ehdokas oli vasemmistoliiton Li Andersson. Kemissä vasemmistoliitto oli lisäksi puolueista kannatetuin. Puolueista Lapissa kannatustaan kasvatti eniten vasemmistoliitto (nousua 10,5 %). Perussuomalaisten kannatus puolestaan laski eniten (laskua 5,3 %).  

Torniolainen Kulmuni pääsi EU-vaaleissa läpi ja on ilmoittanut ottavansa paikan vastaan. Hänen tilalleen eduskuntaan nousee Lapin nykyinen maakuntajohtaja Mika Riipi. 

Lappilaiset siis saivat lappilaisen mepin, mutta matala äänestysaktiivisuus heikensi Lapin vaikutusvaltaa. Me Lapin EU-tietopisteellä toivomme ja teemme töitä sen eteen, että viiden vuoden päästä kaikki lähtevät uurnille vaikuttamaan Lapin, Suomen ja Euroopan asioihin. Tehemä yhessä työtä EU-tietoisuuden eteen!

 

Kirjoittaja on Lapin EU-tietopisteen kesäharjoittelija Jimi Pallari 

 

Lue lisää Lapin EU-tietopisteestä sekä vaalien tuloksista:

EU:n yhteyspisteet Suomessa – Euroopan komissio (europa.eu)  

Lapin EU-tietopiste – Lapin liitto  

Etusivu (vaalit.fi) 

Tu­los­pal­ve­lu | Eurovaalit 2024 | Yle